© Pixabayprofit.bgВ класацията на най-богатите китайци вече има нов лидер. Той

...
© Pixabayprofit.bgВ класацията на най-богатите китайци вече има нов лидер. Той
Коментари Харесай

Джак Ма вече не е най-богатия китаец


© Pixabay

profit.bg

В класацията на най-богатите китайци към този момент има нов водач.

Той се казвва Жонг Шаншан, а компанията му се занимава с произвеждане на ваксини и бутилирана вода, оповестява Bloomberg.

Нетното благосъстояние на Шаншан доближава 58.7 милиарда $, или с 2 милиарда повече от това на създателя на платформата за онлайн тръговия Alibaba Джак Ма.

Джонг Шаншан към този момент е вторият най-богат човек в Азия след индиеца Мукеш Амбани и на 17-а позиция в международния лист на милиардерите.

По-рано този месец неговата компания за произвеждане на бутилирана вода Nongfu Spring Co. реализира първичното си обществено предложение на борсата в Хонконг и притегли интереса на вложителите.

През април пък на борсата дебютира производителят на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co., в който Шаншан също има мажоритарен дял.

 

Китаецът е прочут с прякора " Самотния вълк " поради склонността му да заобикаля връзките с държавното управление и с формалните бизнес групировки, близки до властта в Пекин.

От началото на тази година неговото положение се усили с близо 52 милиарда $, като по този индикатор той отстъпва само на създателя на Amazon Джеф Безос и на притежателя на Tesla Илон Мъск.

Тази седмица обаче доста от акциите на водещите софтуерни компании инкасираха съществени загуби, в това число и тези на Tesla.

Bloomberg напомня, че през последното десетилетие отпред в класацията на китайските милиардери нормално са били хора, свързани по някакъв метод с софтуерния бранш. Джонг Шаншан е изключение от тази наклонност.

Според изданието обаче Джак Ма може да си върне първото място още идващия месец, за когато е планувано IPO-то на неговата финтек компания Ant Group. Очаква се пазарната ѝ оценка да надвиши 250 милиарда $.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР